Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-01@13:40:34 GMT

دکتر قریب را به شهریار ترجیح دادم

تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۲۶۵۱۹۳

دکتر قریب را به شهریار ترجیح دادم

به گزارش جهان نيوز، عیاری، هم در تلویزیون فعال است و هم در سینما و میان مخاطبانش در این دو رسانه تفاوتی قائل نمی‌شود. او بعد از مدتی دوری از تلویزیون که به جهت ساخت دو فیلم سینمایی صورت گرفت، دوباره به قاب کوچک بازگشته و این روزها مشغول ساخت سریال تازه‌اش شده است؛ مجموعه نمایشی «87 متر» که مضمونی اجتماعی – و به گفته خودش انسانی- دارد و روابط و مناسبات میان آدم‌های جامعه را به نمایش می‌گذارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  به این بهانه با این کارگردان به گفت‌وگو نشستیم و از انگیزه‌هایش برای سریال‌سازی پرسیدیم.

آقای عیاری، شما بعد از دو تجربه سینمایی دوباره به تلویزیون برگشتید و تصمیم به ساخت سریالی تازه گرفتید. ایده ساخت مجموعه 87 متر بر چه اساسی در ذهنتان شکل گرفت و به آن رسیدید؟
من قرارداد ساخت 87 متر را از سال89 با تلویزیون بستم و در مرحله نگارش فیلمنامه بودم. برخی اتفاقات و مسائل خانوادگی و شخصی مانع از این شد که بتوانم همان موقع کار را شروع کنم. به همین دلیل پروژه در روندی طبیعی و با یک تاخیر شش، هفت ساله شروع شد.

ولی ایده اولیه و درونمایهاش از همان ابتدا در ذهنتان وجود داشت؛ درست است؟
بله، از همان موقع وجود داشت. من این سناریو را پنج سال پیش نوشتم، فقط ساختش با تاخیر مواجه شد. قرار بود فیلمنامه را بنویسم و بعد در دوران جدیدی که اکنون در آن هستیم، نگاهی دوباره به سناریو بیندازم؛ نقایص احتمالی‌اش را برطرف و تغییرات تازه‌ای را که در ذهنم شکل گرفته است اعمال کنم.

و آن ایده چند سال پیش تا رسیدن به مرحله ساخت چقدر تغییر پیدا کرد و متفاوت شد؟
تقریبا هیچ تغییری نکرد.

این موضوع و ایده را تا چه حد از اجتماع اطرافتان وام گرفتهاید؟ چه تلنگر یا بهانهای موجب شد این سریال را بسازید؟
عذر می‌خواهم ولی اجازه بدهید سوالتان را طور دیگری بپرسیم و بگوییم چه چیزی در ساخت سریال برایم مهم‌تر است و چرا سراغ داستانی رفتم که در آن یک نفر آپارتمانی را به ده، 12 نفر مختلف فروخته است.

خب همینطور میپرسم؛ چه چیزی برایتان مهمتر است و چرا سراغ این داستان رفتید؟
هسته اصلی برای من هرگز مهم نیست. در ساخت «روزگار قریب»، این‌که سریالی بیوگرافیک از زندگی یک پزشک بسازم برایم اهمیتی نداشت. با این حال پزشکی چون دکتر قریب برایم بهانه خوبی بود تا پوست انداختن جامعه ایران را در یک قرن پیش ببینیم. در آن دوران اتفاقات جدیدی در ایران در حال شکل‌گیری بود، پدیده‌های نوین و مدرن می‌خواستند خودشان را به این جامعه تحمیل کنند و روابط سنتی حاضر را تغییر بدهند؛ بنابراین عبور از این مسیر برایم جذابیت بسیاری داشت و پرداختن به زندگی دکتر قریب، بهانه فوق‌العاده‌ای برای این روایت بود. پیشتر قرار بود سریال شهریار را بسازم؛ ولی با خودم فکر کردم که شاید انتخاب شخصیت یک پزشک بتواند کمک بیشتری به من بکند تا یک شاعر. بعد هم که نوبت به سریال 87 متر رسید. حالا اجازه بدهید به پاسخ آن پرسشتان که پرسیده بودید در طراحی یک قصه چه چیزی برایم مهم‌تر است، برگردیم.

بله، بفرمایید...
همان‌طور که گفتم هسته قصه ابدا برایم مهم نیست؛ بلکه بهانه‌ای است تا سراغ ارتباطات انسانی بروم و ارتباطات انسان‌ها را میان خود و جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنند به نمایش دربیاورم. این رفتارهای میان انسان‌های مختلف و با جامعه پیرامونی‌شان فرهنگی را شکل می‌دهد که نمایشش بسیار مهم است. با این حال هیچ عنصری نمی‌تواند به تنهایی عامل جذابیت یا اهمیت و تشکیل دادن هستی و چیستی یک سریال باشد. سریال 87 متر در ارتباط با آدمیت و انسان است.

اصطلاحی وجود دارد که میگویند خواندن متن کافی نیست و خواننده نکتهسنج باید بتواند سطور سفید میان کلمات را هم بخواند و درک کند. در مواجهه با آثار کارگردان مطرحی چون شما، آدم میداند که فقط توجه به ظاهر داستان کافی نیست و باید به دنبال اهداف بزرگتری بود. من اینطور نتیجه میگیرم که 87 متر در بطن خود به نقد اجتماعش میپردازد؛ درست است؟
بیش از آن‌که بخواهم جامعه را نقد کنم، به نقد ارتباطات انسانی می‌پردازم. وقتی ارتباطات انسانی هدف اصلی باشد، طبیعتا با تناقضاتی برخورد می‌کند. یکی از این تناقض‌ها می‌تواند دروغ باشد؛ می‌تواند پستی‌ها و بلندی‌های مثبت و منفی را که در روابط میان آدم‌ها به وجود می‌آید نشان دهد و می‌تواند دربرگیرنده تمام این موارد باشد.

و شاید به این قضیه اشاره داشته باشد که اگر هر کدام از ما آدمها درست شویم، جامعه هم درست میشود، چرا که از مجموع ما و روابط میانمان تشکیل شده است...
تردیدی نیست که همین‌طور است.

از انتخاب بازیگران مجموعه هم بگویید. هر کدام بر چه اساسی انتخاب شدند؟
من روشی دارم که سال‌هاست به آن پایبندم. آن روش این است که به انطباق فیزیکی میان بازیگرانم و نقش‌هایی که برایشان در نظر گرفته شده، فکر می‌کنم. انطباق فیزیکی از هر چیزی برایم مهم‌تر است و در درجات بعدی به توان بازیگر و رفتار و اخلاقش در پشت صحنه فکر می‌کنم. اگر این معیارها همه در کنار هم وجود داشته باشد، خب نور علی نور است. بر اساس همین انطباق فیزیکی نقش‌ها سراغ بازیگرانی چون مهران رجبی، علی دهکردی، فریبا کامران و شهین تسلیمی رفتم و در کنارشان تعدادی از بازیگران جوان‌تر را هم انتخاب کردم. جوانانی که حتما همه‌شان آینده‌های خوبی خواهند داشت.

اتفاقا این هم نکته دیگری بود که میخواستم به آن بپردازم. شما در آثارتان معمولا سراغ بازیگرانی میروید که عموما تجربیات اولشان را مقابل دوربین میگذرانند. عدهای از کارگردانان به این موضوع تمایلی ندارند، چرا که فکر میکنند کارها سختتر شده و تعداد برداشتها و ضبطها بیشتر میشود؛ اما شما اینطور نیستید. دلیلتان برای انتخاب جوانترها چیست؟
طبیعتا همین‌طور است و با حضور افرادی که تجربه کافی ندارند، کار سخت‌تر و تعداد برداشت‌ها بیشتر می‌شود. اما همان‌طور که گفتم، انطباق فیزیکی از هر چیزی برایم مهم‌تر است. این شاید از بدشانسی‌ من باشد که انتخاب یک بازیگر باعث بیشتر شدن تعداد برداشت‌هایمان شود. به هر حال اینها‌ اتفاقاتی است که در طول کار پیش می‌آید. ضمن این‌که حضور بازیگری که بخواهد فضای پشت صحنه را مخدوش کند و ارتباطات دوستانه ما را از بین ببرد، برایم آزاردهنده است و چنین اتفاقی را جزو بدشانسی‌هایم می‌دانم.

در پشتصحنه 87 متر که از این جنس بدشانسیها ندارید؟
نه، عمدتا خوش‌شانسی است. این جمله را دوپهلو می‌گویم که یعنی ممکن است باشد؛ اما سهمش کوچک، ناچیز و در حدی است که اصلا بهتر است در موردش چیزی نگوییم.

و 87 متر قرار است کی به مرحله پخش برسد؟
نیمه دوم سال 97.

سوالی هم از فیلم سینمایی پرحاشیهتان بپرسم؛ «خانه پدری» برای مدتی کوتاه اکران و بعد با مشکل مواجه شد و از پرده پایین آمد. آیا قرار نیست دوباره به نمایش دربیاید؟
سال 93 که خانه پدری اکران شد، فیلم فقط در دو روز و ده سئانس روی پرده رفت و از میان چهار سینمایی که در شهر تهران به پخش فیلم‌های هنر و تجربه اختصاص داده شده است، سه‌تایشان گفتند ما این فیلم را اکران نمی‌کنیم. فقط بخش خصوصی باقی ماند که در آن سالن کوچک 300 نفره‌اش فیلم را به نمایش درآورد.

مشکل اصلی فیلم کجاست؟
سوء تفاهم...

منبع:جام جم

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۶۵۱۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کدام دستاورد‌های دولت رئیسی را می‌توان در قالب فیلم و سریال به مردم نشان داد؟

روزنامه آرمان ملی در گزارشی به نقد عملکرد دولت و وعده‌های آن پرداخت.

این روزنامه می‌نویسد: نگاهی به افزایش قیمت‌ها در بازار‌های مختلف مثل سکه و ارز که تاثیرات فزاینده خود را بر کالا‌های مصرفی و مایحتاج مردم گذاشته و می‌گذارد بیانگر آن است که عملکرد دولت چندان قابل قبول نبوده و نیست.

جالب اینکه در چنین شرایطی برخی دولتمردان یا چهره‌های سیاسی و نمایندگان از عملکرد مطلوب دولت می‌گویند و معتقدند که باید از این عملکرد فیلم درست کرد و به نمایش عموم درآورد.

چنانکه سیدمحمد حسینی، معاون پارلمانی دولت شهریورماه گذشته در این خصوص گفته بود: «لازم است برای تک تک این اقدامات و دستاورد‌ها مستند و حتی فیلم و سریال ساخته شود و نمایشگاه برپا گردد.» این همان اختلاف نگاه به عملکردهاست که جامعه خود را در وضعیت بغرنجی می‌بیند، اما دولت و جریان همراه معتقد به ساخت فیلم از عملکرد‌های دولت هستند.

۲ نوع فیلم از عملکرد دولت

نگاهی به کارکرد ۳ ساله دولت نشان می‌دهد که دولت در تحقق بسیاری از وعده‌های خود از جمله ساخت یک میلیون مسکن؛ ایجاد یک میلیون شغل، رساندن تورم به نصف و تک رقمی کردن آن و تک نرخی کردن ارز ناموفق بوده است. مسائلی، چون برجام و FATF نیز به حال خود رها و کلا کنار گذاشته شده است. اما اینکه برخی بدون نگاه به این مسائل و گویی اینکه در این جامعه زندگی نمی‌کنند و از دولت عملکرد اقتصادی حمایت می‌کنند قابل تامل است.

چنانکه اخیرا حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس گفت؛ «قطعا با توجه به اقدامات دولت لازم است که فیلمی از این اقدامات ساخته شود. اطلاع‌رسانی و اینکه مردم را در جریان اقدامات شایسته دولت قرار دهیم باید انجام شود. دولت دستاورد‌های مثبتی در حوزه سیاست خارجی و داخلی داشته است که باید در این رابطه اطلاع‌رسانی شود و بهتر است این اطلاع‌رسانی در قالب ساخت فیلم یا مستند باشد.»

با مطالعه برخی از این اظهارات دقیقا این پرسش پیش می‌آید که باید از کدام اقدام و عمل دولت فیلم ساخت که مردم ببینند و از دیدن آن لبخند رضایت بر لبان‌شان بنشیند. تورم میانگین ۴۰ درصد در ۳ سال اخیر را که قرار بود طی مدت ۴ سال نصف و سپس تک رقمی شود یا قیمت ارز را که تا کانال ۷۰ هزار تومانی رفت و با کاهش ۱۱ هزار تومانی در کانال ۵۹ هزار تومان قرار دارد و برخی مدح و ثنایش می‌گویند؟ البته این همان ارزی است که قرار بود تک نرخی شود.

شاید هم می‌خواهند از چندین دوره مذاکرات بی‌حاصل برای احیای برجام فیلم بسازند. به هر حال اگر هم فیلمی ساخته شود از دو نگاه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

در فیلمی که دولت از اقدامات خود بسازد؛ قهرمان آن سیدابراهیم رئیسی است که به قرائت دولتی‌ها مدیریت بی‌عیب و نقصی را به نمایش گذاشته و توانسته شرایط را مطلوب و جامعه را راضی نگه دارد. ضدقهرمانش هم منتقدانی هستند که دلسوزانه نسبت به شرایط جامعه و عملکرد‌های انتقادآمیز هشدار می‌دهند.

اما فیلمی که واقعیت امور را به جامعه نشان دهد قهرمانش دولتمردانی خواهند بود که با عملکردهایشان تورم و قیمت ارزی را ببار آورده و چنین وضعیت اقتصادی را برای مردم رقم زده‌اند. ناگفته پیداست آنچه در باب دولت در قالب انتقاد از عملکرد‌ها گفته می‌شود دلسوزانه و از سر خیرخواهی است و اینکه برخی هر نقد و انتقادی را سیاه‌نمایی می‌خوانند از این رو است که یا تعریف درستی از نقد ندارند و یا نمی‌خواهد کسی به دولت متبوع‌شان انتقادی وارد شود.

دیگر خبرها

  • آقای سعید آقاخانی، ما تحمل می‌کنیم، اما دل خودتان نسوخت؟
  • علت ممنوعیت سریال مصری حشاشین؛ تحریف تاریخ ایران
  • کدام دستاورد‌های دولت رئیسی را می‌توان در قالب فیلم و سریال به مردم نشان داد؟
  • ۵ اصفهانی در بین پراستنادترین استادان دانشگاه آزاد اسلامی
  • (ویدئو) زهره حمیدی روی تخت بیمارستان؛ برایم دعا کنید
  • نشان دادن کولبرها، «نون خ ۵» را جذاب کرد/تصمیمی برای ساخت فصل بعد وجود ندارد
  • سوژه امسال نون خ لب مرز بود | ۲ خط قرمز مهم که در این سریال رعایت شد
  • واکنش تهیه‌کننده «نون‌خ۵» به شکایت یک خواننده/ فعلا تصمیمی بر ساخت فصل بعدی نداریم
  • ماجرای اظهار نظر سردار سلیمانی در سریال پایتخت ۵
  • چرا سردار سلیمانی با شهید شدن بابا پنجعلی در سریال پایتخت ۵ مخالفت کرد؟